De herkomst van koffie

De herkomst van koffie

De herkomst van koffie

Koffie kent een lange geschiedenis maar heeft een onduidelijke herkomst. De bekendste koffielegende gaat over de Ethiopische geitenhoeder Kaldi. Kaldi ontdekte op een vroege morgen dat zijn kudde niet teruggekeerd was. Ongerust startte hij een zoektocht naar de geiten en trof ze heel actief en springend aan. Kaldi zag dat zijn geiten rode bessen aten. Hij nam deze bessen mee naar een naburig klooster, waar ze experimenteerde met deze bessen. Zo werd een nieuwe drank ontdekt dat later bij ons koffie werd genoemd. Al snel kreeg men in de gaten dat koffie niet alleen vermoeidheid en slaperigheid verdreef, maar ook nog eens heerlijk smaakte.

Het is waarschijnlijker dat de koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië is ontdekt. Ethiopische en Keniaanse stammen brachten koffiebessen mee op hun reis door het Arabisch schiereiland. Nadat het koffiedrinken gemeengoed werd in Arabië, verspreidde dit gebruik zich naar omringende landen als Egypte, Syrië, Perzië en Turkije. De koopmannen uit Venetië waren de eersten die met de Arabieren begonnen te handelen in koffiebonen.

De koffieplant groeit uitsluitend in de ‘koffiegordel’; de tropische landen rond de evenaar. Ongeveer 90 landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië verbouwen koffie.


Laat een reactie achter

Berichten moeten eerst worden goedgekeurd voor deze zichtbaar zijn