Oesterzwam kweken, zo doe je dat op koffiedik!

Oesterzwam kweken - Oesterzwam kweekset

Een oesterzwam is een paddestoel met een oesterachtig uiterlijk. Het zijn zeer voedzame schimmels en ook nog eens erg lekker! Ze bevatten veel mineralen, zoals ijzer en kalium, maar ook vitamin B12. Daarnaast wordt er aangenomen dat ze goed voor de bloeddruk of het cholesterolgehalte kunnen zijn. Een echte topper in de keuken dus!

Heb je ooit gedacht aan het oesterzwam kweken op koffiedik? Het kan! In dit blogartikel leggen we uit hoe je dat doet. Je hebt maar weinig spullen nodig en oesterzwammen zijn erg gemakkelijk te kweken. Daarnaast is het ook nog eens milieuvriendelijk, omdat je het koffiedik hergebruikt in plaats van het als afval weg te gooien. Lees snel verder voor meer informatie!

Er zijn twee manieren om zelf oesterzwammen te kweken op koffiedik:

 1. Kweken met verse oesterzwammen

 2. Kweken met sporen / broed

De methode verschilt niet veel van elkaar en is niet moeilijk. Lees hieronder de uitleg:

Oesterzwam kweken op koffiedik

Voor het kweken van oesterzwammen, heb je het volgende nodig:

 • Een bak of emmer met deksel
 • Oesterzwammen of sporen / broed
 • Schilderstape
 • Koffiedik
 • Water
 1. Als je geen kweekset hebt, maak dan eerst je kweekbak klaar. Maak de bak of emmer goed schoon en ontsmet hem met kokend water. Boor met een schaar of mesje twee gaten van een centimeter of twee doorsnede aan de voorkant van de emmer en twee bovenop in de deksel. Plak deze gaten vervolgens af met schilderstape. Hierdoor komt er wel zuurstof in, maar houdt het ongewenste schimmels buiten. Door deze gaten zal de zwam naar buiten komen. De tape kan gewoon blijven zitten, totdat de zwam deze vanzelf eraf duwt.

  Oesterzwam kweken, gaatjes met schilderstape

 2. Vervolgens schep je het koffiedik erbij en roer je het door elkaar. Qua verhouding houdt je ongeveer 1 deel water, op 1 deel koffiedik aan. Zorg er wel voor dat het koffiedik vers is (van dezelfde dag dus)

 3. Voeg de oesterzwammen of sporen toe. Als je sporen koopt, let er dan op dat deze van goede kwaliteit zijn, want dan kan het oestermycelium (basis waar de oesterzwammen op groeien) zich heel snel ontwikkelen. Het water moet goed vermengd worden met het koffiedik en oesterzwammen of sporen, omdat anders de oesterzwammen niet goed gaan groeien.

 4. Doe de deksel op de bak of emmer en zet hem op een donkere en warme plek. Tussen de 15 en 20 graden en niet direct in de zon of op de verwarming is gewenst. Dit is bijvoorbeeld in de keuken of op zolder. De oesterzwammen hebben namelijk warmte nodig om te kunnen groeien.

 5. Laat de oesterzwammen enkele dagen in de bak zitten. Binnen enkele dagen zul je zien dat er schimmeldraden beginnen te vormen. Als je weinig koffie drinkt, kun je de emmer continu bijvullen met vers koffiedik zodra er witte schimmeldraden zichtbaar zijn. Herhaal deze stap tot de emmer helemaal vol is.

  Oesterzwam kweken - schimmeldraden

 
 

Het enige wat je daarna moet doen is wachten... Soms verschijnt de zwam binnen enkele dagen, soms duurt het meer dan een maand. Je ziet vanzelf wanneer de schimmel door een van de gaten tevoorschijn komt.

Oesterzwam kweekset

Wil je zelf een oesterzwam kweken en hier mee experimenteren? Dat kan gemakkelijk met deze complete oesterzwam kweekset, inclusief koffiebonen en oesterzwammenbroed! Dan ben je direct voorzien van alle materialen, gemakkelijk toch? De kweekset wordt mede gemaakt met het Culemborgse C-Zwam

 

Oesterzwam kweekset - Betuws Bakkie

 


Laat een reactie achter

Berichten moeten eerst worden goedgekeurd voor deze zichtbaar zijn