Is koffie slecht voor je maag?

Is koffie slecht voor je maag?

Voor sommige mensen bestaat het ontbijt enkel en alleen uit een (flinke) kop koffie. Is koffie drinken op een lege maag ongezond en slecht?

Koffie drinken op een lege maag

De nieuwssite Business Insider plaatste enkele jaren terug een alarmerend bericht. Hierin staat dat koffie drinken op een lege maag “ernstige gevolgen” kan hebben. Dat klinkt niet goed, zeker als koffieliefhebber!

In het artikel wordt er verwezen naar het Amerikaanse tijdschrift Readers Digest, die verder geen bron vermeldt. Er wordt beweert dat koffie op de lege maag voor maagklachten kan zorgen. Ook zou koffie voor de aanmaak van maagzuur zorgen, dat op een lege maag het maagslijmvlies zou beschadigen.

Geen bewijs volgens de arts

Tegenover het AD stelt de maag-darm-leverarts Paul Boekema, werkend in het Máxima Medisch Centrum, dat hier geen bewijs voor is: “We weten dat koffie geen maagzweer veroorzaakt, ik heb niet kunnen aantonen dat er een verband is tussen koffie en refluxklachten en ook beschadigt koffie op een lege maag niet het maagslijmvlies. Je moet beseffen dat het maagslijmvlies een hele dikke, beschermende laag is tegen het maagzuur. Sterke koffie heeft een vergelijkbaar effect op een maag als een licht ontbijtje. Dat is een natuurlijk fysiologisch, maar geen schadelijk effect.”

Conclusie: Is koffie drinken op een lege maag ongezond en slecht?

Nee, koffie drinken op een lege maag is niet schadelijk is. En dat is goed nieuws voor alle koffiefanaten! 

Wat als je toch last krijgt ? Het drinken van koffie op een lege maag geeft sommige mensen een onaangenaam gevoel. Het toevoegen van een scheutje melk aan de koffie zorgt ervoor dat je dat gevoel niet krijgt. In melk zit lactose, en lactose is in staat om maagzuur tijdelijk te binden. Hierdoor kan het zijn dat je door de melk in je koffie tijdelijk geen last hebt. 


Laat een reactie achter

Berichten moeten eerst worden goedgekeurd voor deze zichtbaar zijn